Jak si poradit v práci se stresem

Žijeme v rychlé době, která od všech vyžaduje maximální nasazení. Mnoho lidí o sobě říká, že jsou přetažení, přepracování  a v práci se často cítí ve stresu. Není lehké udržet si koncentraci a pohodu celý den, ale proti stresu lze bojovat. Pokud člověk dodržuje několik pravidel, zůstane mu dostatek energie i po skončení práce.

Co dělat, abyste se vyvarovali stresu, který vám ubírá energii? Vyzkoušejte těchto 6 triků:

  • Nenechejte se vyrušit

Během dne se toho na vás valí spousta – e-maily, telefonáty, úkoly od kolegů, problémy, které se musí vyřešit. A vám z toho může jít hlava kolem. Neovlivníte počet těchto vyrušení, ale můžete se rozhodnout, v jakém pořadí je budete řešit. Můžete se do nich pustit hned, pokud se na to cítíte. Vyhodnotit si jejich důležitost a řešit je později, nebo je prostě předat dále. 

Třeba se vám podaří naučit ostatní, že úkoly přeberete až za určitou dobu nebo, že jsou dny, kdy nereagujete na e-maily a telefonáty. Skvělým řešením jsou i schůzky v určitou dobu – např. první dvě hodiny v práci si můžete vyhradit na porady s kolegy nebo návštěvy klientů, abyste se potom mohli věnovat práci.

  • Pracujte na prioritách

Všechno se vám zdá důležité a určit prioritu vám přijde jako nadlidský úkol? To je špatně. V prioritách musíte mít jasno. Při rozhodování se zaměřte na strategii vaši firmy, ale také na osobní cíle a přednosti. V klidu se poté podívejte na seznam úkolů a vyberte ty, které nejvíce odpovídají vašim cílům a jsou nejdůležitější. 

  • Buďte sebevědomí

Odpoutejte se od schvalování vašeho postupu druhými a více věřte sami sobě. Protože spoléhat se na to, jak vás ostatní vnímají, může vyvolat silné stresující pocity. Názory okolí neovlivníte, nemusí být nestranné a stresovat vás můžou i naprosté maličkosti, které o vaši práci někdo řekl. Místo přemýšlení nad tím, co si kdo myslí o práci, kterou děláte, se soustřeďte raději na řešení úkolů. 

  • Hlídejte si jídlo i spánek

Bez kvalitního spánku a jídla, nemůžete podávat dobré výkony a to vás stresuje. špatné jídlo vám ubírá energii, bez dostatečného spánku neobnovíte své síly. Co jíst? Určitě více bílkovin než cukru. A hlavně pravidelně – tělo potřebuje energii celý den. 

Před spaním nepracujte a svoje myšlenky odveďte úplně jiným směrem. A když se v noci budíte a nemůže usnout, zkuste tento trik: zakryjte si pravou nosní dírku a dýchejte jen levou po dobu tří až pěti minut.

  • Nezapomínejte na pauzy

Nejproduktivnější nejsou ti, kteří pracují 8 nebo 10 hodin denně. Bez přestávek klesá množství odvedené práce a naopak stoupá stres. A energie na aktivity mimo pracovní prostředí je skoro nulová. Proto se krátkých přestávek v pracovní době nevzdávejte. Protáhněte se, změňte na chvíli prostředí, běžte se klidně na chvíli projít mimo kancelář. Mysl se vám pročistí, mozek bude mít nové vjemy, které může zpracovávat. Právě takto se můžete zbavit nahromaděného stresu a směle pokračovat v práci.

  • Vyzkoušejte dechová cvičení

Pokud nic nepomáhá, nemůžete se uvolnit ani během krátké pauzy a na stres z práce myslíte neustále, zkuste svou mysl pročistit během krátkých dechových cvičení. Po vypjaté poradě nebo při velkém množství práce se zastavte a zkuste několik minut zhluboka dýchat. Pět sekund se nadechujte, na chvilku zadržte dech a zhruba stejně dlouhou dobu vydechujte nosem. Opravdu to pomůže. 

 

Získejte účetní vzdělávací kurzy zdarma