Připravte se na úvěrový program COVID III

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Stát za některé podnikatele uhradí půlku nájmu

O podporu na úhradu nájmu mohou požádat všechny firmy, které byly kvůli vládním opatřením odstaveny od provozu a musely platit komerční nájem. Vláda plánuje uhradit za nájemníky 50 % jejich nájmu za celé druhé čtvrtletí. Ovšem jen za podmínky, že si za toto období daný podnikatel vyjedná s pronajímatelem slevu z nájmu ve výši 30 %.

Ve výsledku by tak padesát procent nájmu pokryl stát, třicet procent zaplatil vlastník budovy a pětinu nájemník. Pomoc by se mohla týkat 150 tisíc až 200 tisíc podnikatelů. O podporu budou moci žádat firmy bez ohledu na to, zda měly po dobu vládních omezení zcela zavřeno, prodávaly přes e-shop či měly otevřené prodejní okénko.

Připravte se na úvěrový program COVID III

Stát slibuje, že se tento úvěrový program nevyčerpá tak rychle, jako jeho předchůdci. Program Covid III připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu pro OSVČ a podnikatele s maximálně 500 zaměstnanci. Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka slibuje zveřejnit podrobnosti během několika dnů, příjem žádostí začne přibližně v polovině května, ale původně byl avizován termín na začátku měsíce.

Právě přes úvěrový program Covid míří podstatná část z víc než bilionové státní pomoci, kterou se firmám slíbila ministryně financí Alena Schillerová. Nejde přitom o přímou pomoc – nejedná se o dotace, ale jen o státní záruky na klasický úvěr u některé z komerčních bank.

Sněmovna odmítla vyšší podporu pro OSVČ

Podle senátního návrhu se kompenzační bonus pro OSVČ měl zvýšit z 500 Kč za den na 700 Kč a v červnu pak ze 700 Kč na 900 Kč za den. Návrh ovšem v pondělí 5. 5. 2020 poslanci odmítli. Neprošel ani další návrh Senátu, aby na příspěvek měli nárok také lidé pracující na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Stejně tak poslanci zamítli návrh, aby na příspěvek dosáhli i pěstouni.