Pomáháme vám – Informace související s vývojem situace kolem Covid – 19 na jednom místě

V nejistotě posledních dní hledá každý informace které souvisí s aktuálním vývojem situace. Proto jsme pro vás připravili soupis toho nejdůležitějšího, co se v souvislosti s COVID – 19 děje v účetnictví, daních nebo pracovněprávní oblasti. Tento článek pravidelně aktualizujeme!


O co můžete žádat, jak žádost podat

  • Ošetřovné 

OSVČ podávají žádosti přes Ministerstvo průmyslu a obchodu zde, veškeré informace jsou dostupné na stránkách ministerstva.

Tiskopisy pro zaměstnance a zaměstnavatele, včetně postupu jak o dávku zažádat, jsou přehledně umístěny na stránkách ČSSZ.

  • program Antivirus

O příspěvek na náhradu mezd můžete zažádat online přes stránky MPSV. V prvním kroku odesílá zaměstnavatel žádost, pokud je Úřadem práce ČR vyhodnocena jako bez závad, uzavírá se dohoda, v níž zaměstnavatel předloží měsíční vyúčtování vyplacených náhrad mezd.

  • Kompenzační bonus pro OSVČ

Formulář pro vyplácení kompenzačního bonusu je dostupný na webu Finanční správy v podobě interativního PDF nebo online webové aplikace. Na webu Finanční správy najdete také tipy, jak žádost doručit.


  • Aktuality

Vláda počítá s deficitem státního rozpočtu ve výši 300 mld. Kč

Po prvním navýšení deficitu státního rozpočtu pro letošní rok ve výši 200 mld. Kč (konec března), vláda schválila kvůli narůstajícím dopadům šíření koronaviru další zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 300 mld. Kč.

Více informací zde: Vláda schválila aktualizovanou novelu státního rozpočtu na rok 2020 (MFČR)

Informační telefonní linka Finanční správy: 225 092 392

Hlavní informační telefonní linka Finanční správy je dostupná na čísle 225 092 392. K dispozici je od pondělí do pátku v čase 9:00-17:00, připraveno kvalifikovaně odpovídat a radit je více než 100 metodiků.

EET je přerušeno do konce roku 2020

Všichni podnikatelé mohou přerušit elektronickou evidenci tržeb (EET) a znova začít evidovat své tržby až 1. ledna 2021. Vládní nařízení platí pro subjekty, které spadaly do prvních dvou vln (velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování), i pro subjekty, které měly původně začít evidovat 1. května.

Elektronická evidence tržeb byla původně pozastavena zvláštním zákonem ministerstva financí přijatým Sněmovnou 24. března, a to na období 3 měsíců po skončení nouzového stavu.

Pokud potřebujete doplnit informace spojené s účetnictvím, daněmi nebo pracovněprávní oblastí podívejte se na naše online školení. Nyní se slevou 40 %! Kurz v rozsahu 4 hodiny můžete mít dostupný ihned, stačí jen přístup k internetu.

Víte jak efektivně pracovat na dálku?

Mnoho pracujících si nyní musí v důsledku všech omezení zvykat na práci na dálku. Jak se s novým pracovním prostředím co nejlépe sžít vám může poradit náš kolega Michal Martoch, který se dlouhodobě věnuje popularizaci práce na dálku/z domova, v online kurzu Efektivní práce na dálku pro účetní.

  • OSVČ

Kompenzační bonus pro OSVČ

Podpůrné opatření pro OSVČ má podpořit ty živnostníky, kteří byli současnou pandemií a souvisejícími opatřeními vlády zasaženi nejvíce. Za duben získají přímou podporu ve výši 25 000 Kč, v květnu se bude jednat o částku 15 000 Kč. Více informací v našem článku ZDE.

  • OSVČ nemusí platit měsíční zálohy na pojistné

OSVČ nemusí po dobu šesti měsíců platit zdravotní a sociální pojištění (od března do srpna). Výše záloh nerozhoduje. Cílem opatření je stabilizovat zejména nejohroženější, tedy nízkopříjmové OSVČ. Vládní nařízení  ale částečně uleví i těm, kteří na pojistném odvádějí více než zákonem stanovené minimum. Již zaplacené březnové zálohy se použijí automaticky v září.

Více informací zde: Živnostníci ušetří na pojistném (MFČR) + Stát zřejmě odpustí živnostníkům část povinného důchodového pojištění. Schválila to vláda (MPSV)

  • Ošetřovné

Ošetřovné nyní navýšeno na 80 % denního vyměřovacího základu 

Vláda schválila navýšení ošetřovného na 80 % denního vyměřovacího základu zaměstnanců místo dosavadních 60 %, a to zpětně od 1. dubna. Nárok na vyšší ošetřovné tak mají rodiče, kteří v období od 1. dubna do 30. června 2020 budou pečovat o děti kvůli celoplošnému uzavření škol. Nárok na ošetřovné budou mít i rodiče, kteří po otevření škol a školek nemohou své dítě do zařízení umístit – např. ze zdravotních důvodů, dítě žije ve společné domácnosti s někým, kdo spadá do rizikové skupiny.

Více o ošetřovném také v článku Zaměstnanec a ošetřovné – jak postupovat? 

Rozšíření ošetřovného

Ošetřovné bude nově vypláceno i po zákonem stanovených 9 dnech – po celou dobu, kdy budou uzavřené školy i jiná dětská zařízení. Nově je program rozšířen i na děti do 13 let. Vláda se také shodla na vyplácení ošetřovného pro OSVČ. Více o ošetřovném také v článku Zaměstnavatel a ošetřovné – jak postupovat? 

Více informací zde: Lidé budou moct čerpat náhradu za ošetřovné po celou dobu uzavření škol pro děti až do 13 let (MPSV)    +    Vláda schválila návrh na prodloužení vyplácení ošetřovného po dobu nouzového stavu, peníze dostanou i OSVČ (MPO)

  • Firmy

Podpora pro s. r. o.

Vláda nastavila na základě modelu podpory pro OSVČ i příspěvek pro malé s.r.o. Společníci malých s.r.o. postižených krizí dosáhnou nyní na příspěvek 500 Kč denně. Čerpat ho mohou od 12.3. do 8.6. Podmínkou je, že firma musí být aktivní. Celkem tak mohou malí podnikatelé získat za uvedené období 44 500 Kč.

  • Zaměstnavatelé mohou odložit platby na sociálním pojištění

Platby na sociální pojištění (24,8 %) mohou zaměstnavatelé odložit až do 20. října letošního roku. Z hrubých mezd zaměstnanců by odvedli pouze pojistné placené za zaměstnance (6,5 %).

Podívejte se na přehlednou infografiku k programu „Antivirus“

Vládní opatření na podporu zaměstnanců i zaměstnavatelů „Antivirus“ má ochránit firmy, na které nepřímo dolehly dopady vládních omezení v důsledku epidemie COVID-19. Na přehlednou infografiku od MPSV se můžete podívat ZDE.

Úlevy a změny pro daňové poplatníky

Daňoví poplatníci nemusí podávat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob i fyzických osob a vyúčtování srážkové daně do 1.4.2020. Zcela automaticky a bez žádosti mohou přiznání podat později do 1.7.2020. Zároveň si daňoví poplatníci mohou odsunout některé platby. Změny spojené s daňovými povinnostmi pro vás pravidelně aktualizuje v článku Vzhledem k nouzovému stavu se mění daňové povinnosti.

Více informací zde: Průvodce pro daňové poplatníky v souvislosti s koronavirem (MFČR)

  • MPSV připravilo přehledné dokumenty k současných pracovněprávním otázkám 

Můžete si stáhnout srozumitelné dokumenty s výkladem všech situací, které mohou nastat během současných mimořádných opatření. V dokumentech najdete také odkazy na konkrétní zákony a stručný výklad mimořádných opatření.

PRACOVNĚPRÁVNÍ DESATERO BOJE S KORONAVIREM

MÝTY A POLOPRAVDY PODLE PRACOVNÍHO PRÁVA V DOBĚ EPIDEMIE KORONAVIRU

  • Víte jak efektivně pracovat na dálku?

Náš kolega Michal Martoch se dlouhodobě věnuje popularizaci práce na dálku a práce z domova. Pokud současnou situaci řešíte prací z domova a nevíte přesně jak na to, určitě si přečtěte některý z těchto e-booků.
Práce na dálku – jak chytře zvýšit konkurenceschopnost vaší organizace
Řízení vzdálených pracovníků – Kdy a proč práce na dálku (ne)funguje

Sledujte také Finanční správu –  pravidelně informuje veřejnost o jednotlivých opatřeních a jejich dopadech.