Školení Nemocenské pojištění a pojistné na sociálním zabezpečení 2018 je dostupné ve formě videozáznamu

Nemocenské pojištění se týká každého ekonomicky aktivního občana České republiky a zajišťuje mu finanční zázemí v případě nemoci nebo mateřství. A určitě není nutné žádné mzdové účetní nebo personalistce připomínat, že v případě zaměstnanců vzniká ze zákona povinnost si na nemocenské pojištění přispívat.

V roce 2018 nás v rámci nemocenského pojištění čeká řada změn menšího, ale i zásadního významu. A proto jsme pro vás rádi uspořádali školení s lektorem JUDr. Františkem Vlasákem Nemocenské pojištění a pojistné na sociálním zabezpečení 2018. Během živého školení se účastníci dozvěděli bližší informace o chystaných změnách a lektor jim také podrobně vyložil nově přijatou právní úpravu s upozorněním na problémová místa a rizika chyb. Ti, kdo se školení 21.11.2017 účastnit nemohli, si můžou pustit plnohodnotný videozáznam.

A na jaké změny se tedy máme od roku 2018 připravit? Největší změnou budou dvě nové nemocenské dávky. V účinnost vstoupí postupně v průběhu roku. Tou první bude otcovská poporodní péče (tzv. otcovská), na kterou mají nárok zaměstnanci i OSVČ a otec na ni může nastoupit kdykoliv v období šesti týdnů od narození dítěte. JUDr. František Vlasák, ale připomněl, že pokud by chtěl otec dítěte tuto dávku využít, musí být zapsán v matrice (v knize narození), což lze samozřejmě doložit rodným listem.

Druhá nová dávka nemocenského pojištění se týká dlouhodobého ošetřovného a vstoupí v platnost v červnu roku 2018. Na rozdíl od “otcovské” bude tato nemocenská dávka daleko náročnější v oblasti dokladování i posouzení podmínek k obdržení dávky. Jedná se o dávku, která rozšiřuje dosavadní ošetřovné (krátkodobé). V porovnání se stávající dávkou se výrazně rozšíří okruh příjemců o další členy rodiny mimo domácnost nemocného a na dávku dosáhnou i OSVČ. Nebude ale možné čerpat tuto dávku a současně pracovat nebo podnikat.

Pro sledování videa ve vysoké kvalitě se pomocí ozubeného kolečka přepněte do HD a přejděte do režimu Celá obrazovka.  Celé video je ke zhlédnutí zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/nemocenske-pojisteni-pojistne-na-socialni-zabezpeceni-2018 

I během dotazové části semináře se lektor věnoval novým nemocenským dávkám, když odpovídal na velké množství otázek spojených s touto oblastí. Vztahují se na otcovskou exekuce? zněl jeden z dotazů. JUDr. František Vlasák účastníky školení ubezpečil, že z tzv. otcovské se exekuce provádět nebudou. A to stejné platí i pro druhou dávku – pro dlouhodobé ošetřovné.

 

Videozáznam ze školení najdete ve vašem předplatném. A pokud vás celé čtyřhodinové školení zajímá, chcete mít přístup ke všem materiálům k němu dodaným a znát dotazy, na které lektor odpovídal, ale nejste náš předplatitel, školení si  můžete koupit zde.