Třetí a čtvrtá vlna EET se spojí v jednu

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?


Na daních vybral stát v roce 2018 1,042 bilionu

Podle státního závěrečného účtu za loňský rok, který vláda předala Sněmovně, vzrostl výběr daní meziročně o více než 62 miliard. Státní rozpočet obdržel 727 miliard, 295 miliard dostaly podle zákona o rozpočtovém určení daní kraje a obce, skoro 20 miliard dostal Státní fond dopravní infrastruktury.

Od zaměstnanců vláda vybrala na daních 193 miliard. A to i přes zavedení vyšší daňové slevy na jedno dítě o 1 800 Kč ročně. Pozitivní dopad měla vyšší zaměstnanost a růst platů. Na DPH se vybralo 413 miliard korun. Vláda předpokládala, že DPH přinese ještě o 2 miliardy více. Z důvodu nezavedení třetí a čtvrté vlny EET nebyl ovšem plán naplněn. Na vyšším výběru DPH má podle vlády pozitivní vliv nejen růst ekonomiky, ale také účinnější výběr DPH (zejména zavedení EET). Celkový pozitivní vliv EET na rozpočet za loňský rok by měl být 4,2 miliardy korun.


Třetí a čtvrtá vlna EET se spojí v jednu

Z důvodu průtahů se třetí a čtvrtá vlna EET spojí v jednu. Vládní návrh téměř bez úprav i přes námitky opozice schválili poslanci na začátku června. Novelu nyní musí projednat i Senát. Předpokládá se, že ji s výhradami vrátí poslancům. Účinnost nabude novela půl roku od zveřejnění ve Sbírce zákonů – nejdřív tedy na začátku příštího roku. EET poté bude platná pro všechny zbývající podnikatele, kteří přijímají hotovost.

Výjimku dostanou podnikatelé v sociálních službách. Většina těchto zařízení ovšem spadá pod státní, příspěvkové nebo neziskové organizace a na základě obecných výjimek se na ně EET stejně nevztahuje. Výjimku pro sociální služby tak využije zhruba jen 200 podnikatelů. Opozici se také podařilo domluvit zvýšení limitu, který zajišťuje dlouhodobou evidenci tržby bez připojení k internetu. Mimo EET se také dostal předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Pro koho bude platit nově EET? 

  • řemeslníci (instalatéři, elektrikáři, obkladači nebo malíři)
  • opraváři a servisy
  • svobodná povolání (lékaři, právníci, účetní, veterináři a další)
  • taxikáře
  • ostatní provozovatele služeb (kadeřnictví, kosmetika…)
  • zbývající prodejci občerstvení
  • někteří výrobci (oděvy, papír, zpracování dřeva…)
  • podnikatelé v zemědělství
  • podnikatelé v dopravě (s výjimkou prodeje jízdenek pro pravidelnou hromadnou dopravu)