Vyšší minimální mzda a její dopady v roce 2019

Minimální mzda v roce 2019 stoupla z loňské částky 12 200 Kč na 13 350 Kč, tedy téměř o dvanáct set korun. Jedná se o další výrazný nárůst, který jen těsně nepřekročil zvýšení v loňském roce. To bylo od roku 1991, kdy došlo k zavedení minimální mzdy, největší.

Základní hodinová sazba od ledna vzrostla na 79,80 Kč a společně s minimální mzdou vzrostly i zaručené mzdy. Jaké další změny nás v důsledku zvýšení minimální mzdy v roce 2019 čekají? To se dozvíte v tomto článku. A další novinky z oblasti účetnictví a daní si můžete projít díky školení Novinky v oblasti daní a účetnictví 2019 s lektorem RNDr. Ivanem Brychtou. 

Vyšší částka pro osvobození důchodů

V důsledku zvýšení minimální mzdy pro rok 2019 bude ve zdaňovacím období roku 2019 od daně osvobozen důchod do roční výše 480 600 Kč. Limitem pro osvobození důchodu je totiž výše minimální mzdy x 36. V případě, že důchodce pobírá měsíční důchod vyšší jak 40 050 Kč, musí do konce března podat daňové přiznání.

Zvýší se sleva za umístění dítěte do školky

Příznivá změna pro rodiče, jejichž dítě navštěvuje mateřskou školu. Jelikož mohou rodiče uplatnit slevu na dani za každé vyživované dítě umístěné v zařízení péče o děti předškolního věku až do výše minimální mzdy, může po splnění všech podmínek sleva činit i 13 350 Kč.

Zvýšení minimálního příjmu pro měsíční a roční daňový bonus

Pro uplatnění ročního daňového bonusu musí mít poplatník dostatečné příjmy, které převyšují pro rok 2019 limit 80 100 Kč (šestinásobek minimální mzdy). Pokud nemá poplatník dostatečné příjmy nemusí tak na vyplácení daňového zvýhodnění na děti formou daňového bonusu dosáhnout.

U zaměstnavatele uplatní zaměstnanci daňové zvýhodnění na děti každý měsíc a to za té podmínky, že v daném měsíci obdrží příjem minimálně ve výši 1/2 minimální mzdy – 6 675 Kč.

JAK SE PŘIPRAVIT NA ZMĚNY V LEGISLATIVĚ PRO ROK 2019? SEZNAM NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ŠKOLENÍ  NAJDETE ZDE

V návaznosti na minimální mzdu narostly i zaručené mzdy – ty určují nejnižší přípustnou mzdu v dané profesi. Přehled jednotlivých profesí a jejich roztřídění si můžete projít v příloze nařízení vlády o minimální mzdě.  Hranice zaručené mzdy platí pouze pro zaměstnance v klasickém zaměstnaneckém poměru. Minimální mzda je závazná i u dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti.