Ze zákulisí Videolektora – Jak hodnotí 5 let účetních online seminářů jeho zakladatelé?

Již pátým rokem na Videolektor.cz připravujeme pro účetní, daňové poradce, ekonomy i podnikatele online semináře ze světa účetnictví a daní. Zvolili jsme si formu webináře jako moderní, pohodlnou formu vzdělávání, která šetří čas i peníze. A že je o ní zájem nám potvrdilo více než 2000 zákazníků, kteří našimi kurzy prošli.

Právě dnes pořádáme již 100. webinář pod značkou Videolektor. Neubránili jsme se trošce nostalgie a zavzpomínali na naše začátky společně s trojicí zakladatelů Michalem Martochem, Davidem Skálou a Ivanem Matosyanem.

Proč jste se rozhodli pro pořádání online kurzů? Byl Videolektor.cz Váš první projekt z této oblasti?

David Skála:
Ing. David SkálaAni pro jednoho z nás nebyl Videolektor.cz prvním projektem z oblasti vzdělávání prostřednictvím moderních komunikačních technologií. Ivan se dlouhodobě věnoval online vzdělávání v oblasti počítačových dovedností a kancelářských programů a já s kolegou Michalem patříme mezi průkopníky pořádání webinářů v České republice. Ještě před pořádáním účetních webinářů jsme se věnovali kurzům z oblasti IT, práce na dálku či marketingu.

Chtěli jsme našim zákazníkům přinést výhody, které přináší online vzdělávání – získávání informací od předních odborníků bez nutnosti cestování, vázání se na konkrétní termíny či možnost vzdělávat se v okamžiku, kdy to člověk právě potřebuje.

Proč právě kurzy pro účetní?

David Skála:
Ing. David SkálaProtože jsem vzděláním také ekonom, dlouhodobě jsem vnímal náročnost sledování trvale se měnící účetní a daňové legislativy. Proto jsme se zaměřili na naše účetní, daňové poradce a všechny, kteří chtějí aktuální informace z této oblasti. O tom, že jsme se vydali správným směrem, mě utvrzují reakce našich zákazníků a lektorů, kteří oceňují pohodlnou komunikaci, přístup k informacím a úsporu času a nákladů.

Kdy proběhly úplně první účetní webináře? Potýkali jste se nějakými technickými potížemi?

 

Michal Martoch:
michalPrvní kurzy proběhly v červenci a srpnu roku 2009. Byly zaměřené na tehdejší horké téma datových schránek a během tří měsíců se jich zúčastnilo více než 250 účastníků. Ve stejném počtu jsme pak prodali videoškolení. To nás přesvědčilo v tom, že tato práce má smysl. Dalšími kurzy jsme pokračovali v lednu roku 2010, kdy jsme uvedli témata daně z příjmu fyzických osob s Ing. Evou Sedlákovou a novelu zákona o DPH s Ing. Otou Paikertem. 

V počátcích jsme často naráželi na technické problémy a výpadky účastníků. Technologie ještě nebyly vyzrálé, internetové připojení bylo pomalé. Nahrávky měly výpadky nebo v některých případech sníženou kvalitu zvuku. Prvních webinářů se účastnilo 10 – 30 účastníků, největší zájem byl o témata spojená s DPH. Postupně počty rostly na cca 50 osob na živém vysílání a stejný počet prodaných videozáznamů. V té době jsme také prodávali videoškolení na DVD. Pro srovnání dnes se živých vysílání u nejžádanějších témat bez problémů účastní přes 150 zákazníků.

V současné době pořádáte kurzy pod hlavičkou Videolektor.cz, kdy a proč projekt vznikl?

Ivan Matosyan:
ivan„Jak již na začátku poznamenal David, já sám jsem se již nějakou dobu online vzdělávání věnoval. V roce 2012 započala má spolupráce s Michalem a Davidem na poli účetních webinářů. Řečeno podnikatelským jazykem oni měli produkt a my platformu pro její prodej. V roce 2013 vznikl Videolektor.cz jako samostatný projekt zaměřený čistě na potřeby účetních.“

Dnes je vlajkovou lodí Videolektor.cz zvýhodněné předplatné, jak vznikla myšlenka uceleného balíčku školení na celý rok?

Ivan Matosyan:
ivanKoncept předplatného vznikal, řekl bych, v důsledku přirozeného vývoje situace. Mnoho našich zákazníků se na naše školení opakovaně vracelo a my jsme se pro ně rozhodli vytvořit zvýhodněný balíček školení na celý rok. První předplatné jsme spustili v únoru roku 2013 a někteří z prvních předplatitelů s námi letos vstupují již do 4. sezóny účetních online seminářů.

V prvním běhu předplatného jsme garantovali 10 kurzů během 12 měsíců, od roku 2014 zaručujeme 20 kurzů. V minulých letech počty kurzů stoupaly až ke 30 během jedné účetní sezóny. Samozřejmostí je přístup do kompletního archivu videozáznamů. Snažíme se také našim zákazníkům poskytovat komplexní zákaznický servis, což se nám dle zpětných vazeb snad daří dobře.

Jak s odstupem hodnotíte projekt Videolektor, co Vás na něm i po těch letech baví?

Michal Martoch:
michalJsem rád, že projekt Videolektor.cz se vyvinul ve smysluplný produkt a těší mne, když lidé oceňují osobní přístup, o který se snažíme. Je pro mne důležité, že se jedná o práci, která má smysl a je užitečná velkému množství lidí, potom mne i dlouhodobě naplňuje. Věřím, že online vzdělávání společně s prací na dálku je ideálním řešením pro skloubení osobního i pracovního života účetních.

 

David Skála:
Ing. David SkálaJsem rád, že jsme se vydali právě tímto směrem. V tom, že to bylo správné rozhodnutí mě utvrzují reakce našich zákazníků i lektorů, kteří si tuto formu vzdělávání značně oblíbili. Do budoucna bych byl rád, aby se Videolektor.cz stal každodenním pomocníkem našich zákazníků. Připravujeme další novinky a pracujeme na tom, aby vyhledávání informací bylo ještě snadnější a bylo možné najít řešení v řádu minut. Osobně mám z Videolektora velkou radost. Vidím, že našim zákazníkům pomáhá a vidím řadu příležitostí jak to dělat ještě lépe.

 

 

Ivan Matosyan:
ivanMyslím, že David to vystihl moc hezky, pro mne je Videolektor.cz zajímavým, dynamickým projektem s důrazem na osobní přístup k zákazníkovi. Mne osobně nejvíce naplňuje neustálá snaha o vylepšení produktu i procesů, jak uvnitř Videolektora, tak především směrem k zákazníkům.

 

 

Děkuji Všem zúčastněným za to, že si našli chvilku a zavzpomínali pro naše zákazníky na počátky Videolektora. Přeji Vám a našim zákazníkům hodně úspěchů při další práci a věřím, že budeme mít za čas u příležitosti 200. webináře opět na co vzpomínat.

Jitka Stradějová