Novela daňového řádu slibuje efektivnější řešení daní

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?


Vyšší spotřební daň na hazard i alkohol od roku 2020

Podle návrhu ministerstva financí, který již schválila vláda, by od 1. ledna 2020 mělo dojít ke zvýšení spotřebních daní na cigarety a tabák, včetně zahřívaného, líh a některé hazardní hry. Návrh zákona je reakcí na růst dostupnosti návykových látek. Podle úřadu je důsledkem zvyšující se životní úroveň.

O kolik spotřební daň stoupne?

  • spotřební daň z lihu o 13 %
  • spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, o 10 %
  • spotřební daň z hazardních her o 2 % (kurzové sázky, tomboly, turnaje malého rozsahu a tzv. totalizátorové hry) a o 7 % (loterie, bingo a živé hry) ; pro technické hry se sazba nemění

Novela dále obsahuje návrh na osvobození od daně z nemovitých věcí plochy, které souvisí s ochranou životního prostředí a ochranou krajinných prvků (například remízky). V rámci novely vláda také navrhla srážkovou daň 15 % u příjmů z hazardu a dalších sázek nad 100 000 Kč.


Novela daňového řádu slibuje efektivnější řešení daní

Ministerstvo financí po několika letech představilo návrh, který slibuje zjednodušení daňového přiznání i snadnější vyřízení daní přes internet. Novela daňového řádu, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení, slibuje zejména nový portál pro komunikaci s finanční správou podobný elektronickému bankovnictví – MOJE daně. Pro přihlášení do elektronického portálu nebude potřeba e-občanka nebo datová schránka, měly by stačit přihlašovací údaje přidělené finančním úřadem. Uživatel portálu uvidí svůj daňový účet s historicky zaznamenanými položkami a zjistí, zda má přeplatek nebo dluží nějakou částku.

Uživatelé, kteří by vyplnili elektronické daňové přiznání pomocí portálu MOJE daně získají o měsíc delší základní lhůtu než ostatní (4 měsíce místo 3 od konce kalendářního roku). Zrušit by se ale mělo nesystémové pravidlo tolerující zpoždění s podáním přiznání nebo platbou daně. Podle něj se lze bez sankce opozdit ještě o pět dní u přiznání, případně čtyři dny u platby.

Mohlo by dojít k poklesu úroku z prodlení při pozdním zaplacení daně. Doteď se počítají jako 14 procentních bodů nad úroveň repo sazby ČNB, nově má jít jenom o 8 bodů nad repo sazbu. Další návrh spočívá v tom, že by podnikatelé nadále nemuseli pro základ DIČ používat své rodné číslo, pokud si o výjimku požádají.

Jaké změny přinesl daňový balíček na začátku roku 2019? Vše jsme pro vás sepsali v článku Daňový balíček 2019 přinese mnoho změn. 


Víte, že…

Český systém firemních daní je jeden z nejsložitějších

ČR v celosvětovém srovnání obsadila 85. příčku ze 143 analyzovaných zemí. V rámci Evropské unie se s horším výsledkem umístili pouze Itálie, Řecko a Chorvatsko.

Odborníci poukazují zejména na složité přijímání daňové legislativy, špatné hodnocení dostali také tuzemské investiční pobídky. Složitý daňový systém ale není podle zúčastněných odborníků významným důvodem pro přesun podnikatelských aktivit.

Téměř polovina odborníků v průzkumu uvedla, že se daňová složitost celosvětově v posledních pěti letech podstatně zvýšila. Více než třetina daňových odborníků ovšem vidí na složitých systémech také pozitiva.