Pět věcí, které dělá dobrá účetní

Zpracování daní a účetnictví vyžaduje velkou dávku důvěry mezi klientem (nebo zaměstnavatelem) a účetní/m. Pokud se účetní drží několika málo pravidel, může tým “majitel – účetní” představovat dobře namazaný stroj, který funguje bez významnějších problémů. Jaká pravidla by měla dobrá účetní dodržovat?

 

Pečlivě po sobě kontroluje odvedenou práci

Chyby, které v účetnictví nebo při zpracování daní uděláte, mohou mít dopad na obraz firmy nebo znamenat pokutu. Pravidelné kontroly vaší práce by se tak měly stát součástí měsíčních uzávěrek.

Neustále se vzdělává

Novinek a změn každý rok přibývá a dobrá účetní se v nich musí orientovat. Účast na vzdělávacích kurzech by tak pro vás měla být zásadní. Každý problém totiž má své řešení, ale bez kvalitních informací jej vyřešíte jen stěží. A pokud problém nedokážete vyřešit, musíte vědět, na koho nebo kam se obrátit. Právě proto v předplatném Videolektor.cz najdete i online poradnu, do níž můžete vložit svůj dotaz.

Zveřejňuje pouze nezbytné věci

Právě účetní musí vědět, jaké dokumenty se musí zveřejňovat ve sbírce listin a v jaké formě, aby bylo účetnictví úplné. Zároveň může dojít k poškození majitele firmy, pokud by ve sbírce listin bylo zveřejněno více informací než je nutné. A to by dobrá účetní neměla dopustit. 


Přečtěte si také, jak si efektivně naplánovat práci – 6 jednoduchých kroků pro efektivní plánování práce. I to musí zvládnout dobrá účetní. 


Udělá si na zaměstnavatele nebo klienta čas

Tohle je hodně důležité! Mluvte se svými klienty či zaměstnavatelem a naslouchejte jim. Jedině tak můžete zjistit mnoho nevyřčených věcí. Pokud spolu budete mluvit průběžně a konzultovat vaše kroky a práci, můžete předejít problémům. Zjistíte, zda jsou s vaší prací spokojeni, co by chtěli udělat jinak, zda je něco z oblasti daní a účetnictví jejich firmy trápí nebo čemu nerozumí.

Jedná aktivně a samostatně

Je jedno, jestli pracujete jako externí účetní nebo jste zaměstnaní. Plusové body za aktivní a samostatnou práci získáte v obou případech. Navrhněte daňovou optimalizaci nebo předložte svůj nápad na ušetření provozních nákladů.

A hlavně nezapomeňte na to, že vás práce musí bavit a vždy byste měli být oporou těm, pro které účetnictví zpracováváte.